Dekorativa vägglampor - mysigt ljus

     

Vägglampor är i första hand en dekorativ typ av belysning. De används sällan till att läsa med eller för olika typer av arbete utan är mest till för att tillföra ljus kring en särskild plats i hemmet. Man behöver ofta flera ljuskällor i ett rum och de bör vara fördelade jämnt. Dessutom bör de ha olika ljusstyrka så att man både kan få dämpat ljus när man vill ha det och starkare ljus när situationen kräver det. Vissa lampor kan vara riktade uppåt och andra nedåt för att få bra variation på ljuset. Andra kan ha en skärm över hela glödlampan. För att ett rum ska bli trivsamt behövs fler lampor än man ofta tror. Kombinationerna av dessa ger oss ett ljus för varje tillfälle.

Som tidigare nämnts är vägglampors syfte främst att vara dekorativa. Hänger de i ett vardagsrum kanske man placerar dem på en väggyta där inte så mycket annat såsom tavlor och liknande hänger. Sladden kan man med fördel gömma bakom någon möbel, såsom en hylla eller ett avlastningsbord. Det är viktigt att de inte tar upp plats för lampor vars ljus är viktiga för aktiviteter i rummet (t.ex. läslampor). Sedan måste de passa in i stilen. Vägglampor som föreställer något, t.ex. en blomma, stjärnor eller trädgrenar är populära och relativt vanliga. De kan ge ett väldigt mysigt och hemtrevligt intryck. Sedan finns även den mer stilrena sorten med neutral lampskärm och slät enfärgad yta. Dessa ger mer ett designerintryck och passar till många typer av rum. Man kanske inte tröttnar lika fort på dem och kan snabbt hänga dem någon annanstans om man ändrar sig.
Olika typer av lampor för väggar och inredningstips

Det finns både den typen av vägglampor där skärmen sitter fast i väggen och kanske är ganska slät och platt. Sen finns det de lampor som har en stång som går ut från väggen så att lampan kommer ut en bit i rummet. De går ofta att rikta åt vilket håll man vill, under förutsättningen att stången flexibel. Många gånger kan man hitta en vägglampa i samma stil som taklampan man har köpt. Det är inte ovanligt att webbshoppar och fysiska butiker har en serie med lampor som passar ihop. Det kan vara stor vits med att kolla innan köp. Men det är också kul om allt i rummet inte går i exakt samma stil, om det inte är så förutsägbart. Ett bra inredningstips är att tänka ut två eller tre nyckelord kring ditt rum som möbler, tapeter, lampor och gardiner ska följa. Välj gärna något som är lite oväntat. Låt sedan vissa av sakerna anknyta till ett nyckelord medan någonting annat hör till ett av de andra orden. Exempel på sådana teman skulle kunna vara "gotiskt" och "futuristiskt" eller "lantligt" och "rysch-pyschigt". Stilarna får gärna säga emot varandra. Ofta är det i kontrasterna som geniala inredningsstilar skapas.
Tips på snygg vägglampa på nätet

För att hitta snygga och originella vägglampor kan man gå till Tradera där bl.a. privatpersoner säljer begagnade saker till ibland väldigt låga priser. Här är det dessutom lätt att hitta något som man aldrig själv skulle kommit på att köpa men som kanske ändå blir en stor hit i hemmet. Det kan vara lampor i retro stil som såldes för flera decennier sedan och vore omöjliga att få tag i på annat håll. Eller så kan det vara hederliga IKEA-möbler som helt enkelt blir billigare att köpa begagnat. Många företag säljer också via Tradera, ibland till fast pris men också på auktion. Idag finns över 300 olika artiklar inom denna kategori och fler läggs till dagligen. Men även sänglampor räknas in här.
Skojiga och mysiga vägglampor för barn

Just vägglampor är omåttligt populära för barn. Det kanske beror på att barn älskar mysbelysning och ibland är rädda på nätterna. Att då kunna ha en liten lampa tänd som ändå inte lyser upp hela rummet är perfekt. På marknaden finns massor av vägglampor i olika färger och former som barn tycker är roliga. Exempel är månar och solar eller gulliga djur. Färgade lampor ger ett dämpat men färgat sken vilket barn brukar tycka är extra spännande och mysigt. Men även en helt vanlig, neutral lampa fungerar bra. Ett tips är att installera en dimmer så att man kan få ljuset precis så svagt som man tycker är lämpligt.