Låt bordslampan bli pricken över i hemma

     

När det gäller inredning kan kreativiteten gärna få flöda lite fritt. Det är en konst att inreda så att det blir både mysigt och så att rummet får karaktär och samtidigt se till att det blir så pass neutralt att man inte stör sig eller tröttnar snabbt. Ett sätt att göra det på är att följa den enkla, stilrena inredningstrenden men ändå bryta av med något lite intressant och speciellt som väcker uppmärksamhet. Den där lilla detaljen som visar att det är just du och ingen annan som bor där. Bordslampor är precis en sådan detalj som går att experimentera med och där man kan vara lite egen. Dels för att det inte gör någonting om man skulle vilja byta ut dem ofta och dels för att de är hemtrevliga och används vid sociala tillfällen. Kort sagt, det går att få dem i väldigt personlig stil tack vare marknadens stora utbud och det är även något som är litet nog att inte störa intrycket av ett rum.

Nu är frågan vilken typ av bord som bordslampan ska stå på. Ska den stå på ett dekorativt bord mest för prydnads skull och kanske i ett vardagsrum? Då kan du välja en bordslampa som bara är snygg och passar din smak. Att den har ett fint och trivsamt ljus är förstås också viktigt. Men om den ska stå på ett ställe där man ofta sitter och läser (eller håller på med annat som kräver stark belysning) t.ex. ett soffhörn, desto viktigare är det att ljuset är starkt nog och att inte skärmen bländar av för mycket. Tänk också efter hur bordet ska stå så att man kan sitta bekvämt och ändå ta del av ljuset på ett maximalt sätt.
Att hitta billiga bordslampor på nätet

Billiga bordslampor finns det gott om på nätet och det är lätt att beställa. Men varför inte kolla om det finns något begagnat på Tradera först? Det är på sådana ställen du kan göra det riktigt stora fynden. Där kan du även hitta gamla, antika retro lampor eller vintage prylar. Sådant som har utgått hos de stora möbelvaruhusen men som ändå är eftertraktat eller rent av har blivit kult. Det finns också sådant som få människor har sett förut. Gamla saker som gått i arv eller sådant som folk köpt utomlands.
Annorlunda inredning - lampor till bordet och lite till

Bordslampor finns i de konstigaste utföranden. Eller vad sägs om en kaffekopp som häller ut kaffe?

En bordslampa i form av kaffe

Denna fina hittades på eBay. Muggen är lampskärmen och det rinnande kaffet är stången som håller upp lampan. Att hitta den här typen av inredningsprylar som föreställer någonting och som är mycket uppseendeväckande är inte helt ovanligt. Du får garanterat förvånade blickar, kommentarer och uppmärksamhet från besökande vänner. Men det är bra om lampan samtidigt är praktisk.

Fundera på om lampan ska vara riktad uppåt eller nedåt. Det förra leder till att ljuset leds bort ifrån dig och bara lyser upp rent allmänt. Det senare ger ett mer riktat ljus som lämpar sig bra för läsning. För skrivbord finns också lampor man kan klämma fast i bordet och sedan böja för att få i precis rätt höjd. Dessa är extra lämpliga för arbete men kanske inte alltid så dekorativa.

Se till att det är lätt att komma åt lampknappen från den plats där du tänker använda den. Det finns inget jobbigare än att behöva krypa ner bakom en möbel för att kunna tända en enkel lampa.

Kom ihåg att en bordslampa ofta tar upp mer plats än en väggfast lampa. Den tar en del av bordet som man kunde använt till mycket mer. Så fundera också på om inte väggen vore ett bättre ställe. Däremot kan det bli mer dekorativt om den står på ett bord och har man mycket plats i sitt hem kan mycket väl bordet med lampan bli den lilla färgklicken eller blickfånget som ger rummet mycket av dess karaktär.