Härliga sänglampor i olika utföranden

     

Det finns många olika typer av sänglampor och innan man köper en kan man fundera över exakt vad det är man är ute efter. Dels finns varianten som man fäster på väggen ovanför sängen, som är väldigt praktisk och sparar mycket plats. Sedan finns även en sort som man ställer på ett bord bredvid. Om man läser mycket i sängen kanske en väggfast sänglampa som man kan rikta åt vilket håll man vill är att föredra. Det är viktigt att man kan få ordentligt med ljus när man ska läsa. Om man har en dubbelsäng kan det vara vettigt att köpa två lampor på en gång. Då garderar man sig från att modellen utgår. Hur man hänger upp lamporna spelar också roll för hur ljuset sedan kommer att falla.

Om det är två vägglampor kan man antingen sätta upp dem ovanför varje säng eller tillsammans, tätt ihop i mitten. Vilket som blir estetiskt snyggast och vad som ger bäst ljus får man testa sig fram för att upptäcka. Man kan också sätta spottar på sidan av sängarna, det kan se väldigt snyggt och stilfullt ut. Vad gäller sänglampor som står på bord finns det t.ex. bord där lampan är fastmonterad, en sorts allt-i-ett-lösning. Men sedan finns naturligtvis varianten där lampan står för sig själv på sängbordet. Då är det viktigt att välja en skärm som inte blir alltför mörk utan som ger nog med ljus. Att kunna rikta lampan är alltid praktiskt, dels för att man själv får ljus direkt på något som man läser och dels för att inte störa någon annan som eventuellt ligger i sängen.

Färgen på lampan kan med fördel matcha kuddarna, tapeterna eller överkastet. Antingen kan man få den att smälta in snyggt i miljön utan att vara över huvud taget uppseendeväckande. Eller så kan den bli en färgklick som får folk att titta till. Ett medvetet drag som gör sovrummet roligt. Har man lamporna på sängborden så blir det en rolig utmaning att försöka matcha de två, såväl stilmässigt som storleksmässigt.
Billiga sänglampor på Tradera och Blocket

På Tradera hittar man sänglamporna i samma kategori som vägglampor. Det är ett perfekt ställe att leta efter retrolampor, saker som är vintage, möbler och inredningsaccessoarer som har utgått och saker som är köpta utomlands eller som någon annan har byggt eller satt sin prägel på. Blocket är också ett bra ställe att leta efter just billiga sänglampor på men chansen att göra ett fynd är mycket mindre då många sätter ganska höga priser. Olika antikvariat och second hand-affärer såsom Myrorna har en hel del men deras utbud brukar inte vara överdrivet stort.

Jula har en del billiga lampor och de har även många med LED-belysning. Även Clas Ohlson har väldigt konkurrenskraftiga priser. Du kan där hitta en lampa från 49 kronor. Dessutom ett pålitligt, välkänt märke med verkligt stort utbud.

För den som inte gillar energisparlampor finns halogenlampor. Dessa lyser starkt och ger ett behagligt sken, perfekt för läsning. Se dock upp med vissa billiga sänglampor och bordslampor som säljs där själva glödlampan inte går att byta ut. Den dag den går sönder måste man slänga hela lampan med skärm, sladd och allt. Denna typ av lampor säljs bl.a. på IKEA och är inte bara irriterande utan också miljöovänliga.

Förutom läslampor intill sängen kan det vara bra att ha ytterligare belysning som bara är mysig eller lyser upp lite grann. Ljus man kan ha tända när man ser på tv eller bara umgås i sovrummet. Det är viktigt med många ljuskällor i alla typer av rum för att man med hjälp av olika kombinationer ska kunna få det perfekta ljuset som situationen kräver. För barn som har svårt att sova på grund av rädsla är detta perfekt. En liten lampa lyser upp lagom mycket i rummet så att barnet inte behöver vara rädd i mörkret men ändå har det tillräckligt mörkt för att kunna somna.