Hitta perfekta taklampor - ett kul projekt

     

Att hitta en bra taklampa är inte alltid det lättaste. Dock är det viktigt för vårt välbefinnande att ljuset i ett rum fungerar, inte minst i ett land som Sverige där det en stor del av året är ganska mörkt. Inom feng shui säger man att ljuset ska vara av sådan karaktär att det inte bildas för mycket skuggor som gör det svårt att se. Det måste också vara tillräckligt starkt. IKEA rekommenderar sju stycken olika ljuskällor i ett vardagsrum. De bör placeras på ett sådant sätt att vi hela tiden känner oss bekväma med att det finns tillräckligt med ljus.

När man köper taklampor i form av plafond tar man alltid en risk då det ofta kan bli för varmt för glödlamporna. Mellan taket och plafonden stängs värmen in vilket sliter på glödlampan som går sönder, kanske flera gånger per år. Det är irriterande och leder kanske till att man struntar i att byta lampor varpå ljuset blir väldigt svagt. Kan man leva med det kanske en hängande taklampa är att föredra. Plafonder av den gamla sorten som var till för vanliga glödlampor och inte energisparlampor kanske också gör att den typ av lampa som krävs idag inte får plats.


Att med god smak hitta billiga taklampor

Det kan vara minst lika snyggt med billiga taklampor, de behöver inte se sämre ut för det. Väldigt få människor kommer att se skillnaden. Tricket är att välja någonting stilrent som ser ut som enkel men dyr design. På så sätt skapas en illusion av att lampan kostar lite mer. Visst, kinesiska tecken eller små tryckta figurer i all ära men enkelhet kan ofta vinna i längden. Även sådant vi vant oss vid och sett många gånger, såsom kristallkronor, ger illusionen av att det kanske är finare än vad det är. Kom också ihåg att god smak är ovärderligt. Så välj en billig taklampa med hjälp av din goda smak.
Snygga taklampor - färgglada figurer och former

Snygga taklampor kommer i många olika former. Bollar är populärt liksom ljuskronor eller lyktor i ring där det finns mer än en ljuskälla i samma lampa. Skärmar som hänger ner kan vara dekorativa och ändå ge mycket ljus. Numera är det också många som gillar ett flertal spottar bredvid varandra som tillsammans ger ljus över ett brett område. Snygga taklampor som föreställer något, t.ex. kvistar, fjädrar, päls, pärlor eller liknande kan vara kul och ge extra liv åt ett rum. Men fundera på om du inte kommer att tröttna alltför snart. Att hitta ett tema på ett rum är roligt och ger ditt hem karaktär men kan också upplevas som mindre seriöst och leda till att man snabbt tröttnar och vill byta stil. Var dock inte rädd för att köra ditt eget race! Det är trots allt du som ska bo där. Men kompromissa heller aldrig med kvalité på ljuset. Det är viktigare att det blir ordentligt ljust i hemmet än att taklampan är snygg. Men naturligtvis är det också viktigt att se till helheten och övriga ljuskällor. En lampa kan också fungera som en färgklick som syns och som blir pricken över i. Att våga lite när det gäller färger är inte fel.
Vilken taklampa i vardagsrummet?

Man behöver inte begränsa sig till en taklampa i ett vardagsrum. Faktiskt kan det vara rätt praktiskt att ha flera - kanske några som är riktade nedåt i en del av rummet där man kanske sitter och läser mycket och behöver mycket ljus. På en annan plats kanske mer mysbelysning krävs och där kan taklampan med fördel vara riktad uppåt så att ljuset inte blir så starkt utan i stället blir mer dämpat och hemtrevligt. Tänk noga efter innan var skåp och hyllor ska stå så att inga lampor blockerar dörrar som ska öppnas eller sitter för nära bokhyllor. Det kan krävas en viss typ av sladdhållare för att dra sladden och få lampan dit man vill. Se till att dessa fäster ordentligt i taket.
Köpa taklampor online brukar gå bra

Det brukar fungera bra att köpa sina taklampor online. Dels kan man se rätt bra på bilderna hur det ska bli, måtten står för det mesta utsatta liksom vilken typ av sockel som krävs. Emballage skyddar lampan från att skadas i frakten. Blir du ändå inte nöjd finns alltid returrätt (men kontrollera vad som gäller innan köp). Näthandeln ökar hela tiden och för den stressade heltidsarbetande är det perfekt då inget besök till lampaffär krävs. Samtidigt är fysiska lampbutiker väldigt roliga att gå omkring i. Där hänger ofta lamporna i taket så att man kan se hur det ser ut nedifrån vilket är väldigt praktiskt. Man ser också hur skenet kommer att bli.
Några praktiska råd

En taklampa bör vara lätt att rengöra och damma av. Tygskärmar som samlar damm kan dammsugas om det är lågt i tak och de hänger ner långt. Se upp så att lampan inte hänger ner för långt där folk vistas. Att ständigt se sina gäster slå huvudet i lampan är inte kul och i kombination med damm blir det extra tråkigt. Det måste även vara lätt att byta lampa. Att behöva ta fram skruvmejseln för att kunna skruva isär och byta ut en trasig glödlampa gör kanske att man drar sig för det. Men ljus är oerhört viktigt och har man t.ex. visning för en lägenhet och lamporna inte lyser upp ordentligt kan det dra ner värdet om man har otur.