Fönsterlampor - för äkta trivsel i hemmet

     

Det sägs att fönsterlampor är någonting typiskt svenskt och att det beror på att vi här i Sverige har det ganska mörkt en stor del av året och behöver någonting i våra fönster som lyser upp. Kanske är det sant? Någonting som påminner oss om ljusare tider eller som faktiskt bejakar mörkret lite genom att utnyttja det till att göra det extra mysigt. Det får lite samma effekt som julpynt. En fönsterlampa ser inbjudande ut utifrån och gäster som ser den innan de kommer hem till dig känner sig redan mer välkomna. Grannarna kanske lägger märke till den och förstår att där bor någon som tycker om att ha det trivsamt hemma. Det är också praktiskt att ha den tänd ibland när man inte är hemma, alternativt koppla den till en timer, för att lura tjuvar att någon är hemma.

Man kan ha fönsterlampor i alla rum - sovrum, kök, vardagsrum och naturligtvis blir barnen glada om man hänger upp dem i deras barnrum. Det passar bra att ha en blomma eller krukväxt under som lyses upp av skenet från lampan och bildar vackra skuggor på väggarna. Stilen på lampan beror såklart på rummet i övrigt och inte minst själva fönstret och gardinerna. Men ibland kan det vara snyggt att hänga upp någonting kontrasterande som för att överraska betraktaren.

Fönsterlampan ska oftast bara vara till för trivseln. Man ska inte behöva kunna använda den till att läsa med och den behöver inte göra själva rummet så mycket ljusare - andra typer av lampor får stå för den uppgiften. Det är ändå att rekommendera att man har flera ljuskällor i ett rum. IKEA rekommenderar så många som sju för ett normalstort vardagsrum. De flesta fönsterlampor är riktade nedåt mot marken med en skärm som täcker en stor del av själva glödlampan. Färger är inte helt ovanligt. Det är populärt att försöka få ett färgat sken som ger en lyster till hela rummet. Men många föredrar också mer stilrena varianter.

En del fönsterlampor hänger mellan två fönster eller precis där det är en avdelare. Då syns den inte så mycket utifrån, kanske bara ljuset från den. Vissa föredrar att ha två likadana lampor i fönstren bredvid varandra och många säljs faktiskt i tvåpack. Om man sätter dem på olika höjd kan man få en spännande effekt.
Hitta fönsterlampor billigt

Tradera har för närvarande lite drygt 150 olika fönsterlampor för den som kan tänka sig att passa en auktion och köpa något begagnat. Det kan bli väldigt billigt om man har tur och många saker är i mycket gott skick. Dessutom finns företag som säljer möbler till fast pris och där man även har bytesrätt eller öppet köp.

Bauhaus har fönsterlampor från 75 kronor, mest den hängande sorten. De finns lite varstans i landet men de flesta varuhusen ligger kring Stockholm, Göteborg och Malmö. Dock har de numera en webbshop som man kan beställa ifrån.

Det finns fönsterlampor i de flesta färger och former. En vanlig form är blommor där lampskärmen har kronblad och själva glödlampan nästan får symbolisera blommans mitt med sina gula ståndare och pistiller. För att få tips och idéer på hur man kan kombinera t.ex. gardiner, lampor och andra möbler kan man antingen använda Google bloggsök för att hitta bloggare som tagit kort på sitt hem. Inredningstips kan du också få genom att söka i Googles bildarkiv. Då får du upp massor av bilder som visar hur folk gjort och dessutom en hel del professionella tips ur tidningar och kataloger. Inspireras och sätt sedan din egen prägel på inredningen. Till jul blir det ofta dags att byta ut lampor i fönstren mot Adventsljusstakar, julstjärnor och annan julbelysning.
Här hittar du bra shop för fönsterlampor online

Förutom dem som tidigare nämnts ovan rekommenderas även IKEA som faktiskt har en egen webbshop med hemleverans. Ellos och Haléns har båda två ett ganska stort utbud av olika sorters lampor och andra möbler till vettiga priser. Interiördesignlagret är mer inriktade på designlampor och där kan man lätt hitta sådant som ser ut att kosta mycket trots att det inte gör det. Fraktfritt vid ordrar över 1000 kronor. Fördelen med att köpa sina fönsterlampor online är att det annars kan bli ett väldigt tidskrävande projekt. Att åka ut till de stora möbel- och byggvaruhusen och titta runt blir ofta ett projekt som tar en hel dag. Hittar du inte just den där lampan du vill ha finns också alltid Blocket.